Seminarium

Mjölk och gluten – med risk för både patient och behandlare

Lördagen den 7 oktober 2017 anordnar Föreningen för Integrativ Medicin och Läkarföreningen för Integrativ Medicin ett heldags seminarium med tema mjölk och gluten.

Spannmål, mjölk och mjölkprodukter är, och har länge varit, stapelvaror i den svenska kosten. Dock har fler och fler börjat utesluta mjölk och gluten ur sin kost. Människor vittnar om att de upplever att en kost fri från dessa påverkar deras hälsa positivt både fysiskt och psykiskt.

Trots detta, och även om den enskilde behandlaren gör bedömningen att patienten också behöver stå på en mjölk- och/eller glutenfri kost, riskerar behandlaren att bli anmäld till IVO, och vi frågar oss ”Är det rimligt att vårdpersonal ska riskera detta för att de rekommenderar sina patienter en kostomläggning, som både patient och behandlare ser främjar patientens hälsa?”

Föreläsare

Harald Blomberg, läkare

Harald Blomberg är specialist inom psykiatri och har mer än femton års erfarenhet av att hjälpa barn och vuxna med bland annat motoriska problem, uppmärksamhetsproblem och inlärningssvårigheter.

Marina Olai, dietist

Marina arbetar som dietist i primärvården och träffar bl.a  barn och vuxna som av olika anledningar äter en mjölk och glutenfri kost

Ingela Marklinder, docent i kostvetenskap

Ingela är docent i kostvetenskap vid Uppsala universitet  och undervisar i livsmedelsmikrobiologi, livsmedelskunskap och hälsokommunikation på dietist och kostvetarutbildningen. Hon publicerade 2015 sin första reportagebok: Surdeg, brödbakning med rågad passion över gränserna.

Elin Rydström, ekologisk lantbrukare

Elin är ekologisk lantbrukare på Lovön utanför Stockholm där hon driver ett familjelantbruk med inriktning mjölkkor men gården producerar även grönsaker och kött.. Elin har valt att sälja opastöriserad mjölk, vilket idag är tillåtet för bönder att sälja 70 l/vecka.

Ralf Sundberg, läkare, docent och författare

Ralf är läkare, kirurg, oberoende forskare och författare till boken ”Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost och läkemedelsindustrin.

Dagen avslutas med en tvärprofessionell paneldialog där alla föreläsare ovan deltar.

Program

09.30-10.00 Registrering
10.00-11.00 25 års erfarenhet av att som läkare rekommendera gluten- och mjölkproteinfri kost
Föreläsning med Harald Blomberg
11.00-12.00 Kostbehandling med mjölk- och glutenfri kost
Föreläsning med Marina Olai
12.00-13.30 Lunch
13.30-14.30 Bondens och kons inverkan på mjölkkvalitet
Föreläsning med Elin Rydström
14.30-15.30 Positiva hälsoegenskaper hos rågsurdegsbröd
Föreläsning med Ingela Marklinder
15.30-16.00 Fikapaus
16.00-17.00 Är mjölk skadligt? 
Föreläsning med Ralf Sundberg
17.00-18.00 Tvärprofessionell paneldialog
Paneldialog med dagens alla föreläsare

 

Seminariet kommer att filmas i sin helhet.

Arrangörer
Föreningen för Integrativ Medicin (FIM) och Läkarföreningen för Integrativ Medicin (LIM).

Moderator
Jenny Levin, styrelseledamot FIM

Plats
Skånegatan 97, Stockholm

Fika och lunch
Vi bjuder på fika. Det finns flera restauranger i närheten av lokalen för lunchen.

Anmälan och pris
800 kr ordinarie pris
600 kr för medlemmar i FIM och LIM

Föranmälan betalas senast 15 september till FIM:s postgiro 49 95 25-4.
Ange namn och e-post för alla anmälda personer så att ni kan få kompletterande material.

I mån av plats kan betalning ske vid registreringen via Swish.

(Inbjudan går också att ladda ned som en PDF-fil)

echo "content-post.php";